Categories
Företagsamhet

Tandblekning med peroxid inte längre kosmetikaklassat

Tidigare klassades tandblekningsmedel som kosmetiska produkter och det rådde en sammstämmig syn från myndigheterna inom EU om detta.

Nu har det dock kommit en regeländring i EU vilket innebär att tandblekningsprodukter som frigör mer än 0.1% av blekmedlet väteperoxid inte får användas för hemmabruk. Detta på grund av att väteperoxid är frätande och kan skada tandköttet.

Detta innebär att produkter för tandblekning hemma inte får använda väteperoxid som tidigare var den främsta aktiva substansen i dessa kit. Detta kommer sannoligen innebära att dessa produkter blir mindre effektiva i blekprocessen – men samtidigt säkrare för dig som konsument.

Dessa nya EU-direkt började gälla 31 oktober 2012.

Behandling med tandblekningsgel som innehåller väteperoxid får bara utföras av tandläkare efter undersökning den första gången, därefter får kunden själv fortsätta med blekningen hemma.

Ska du bleka tänderna hemma, kontrollera att blekgelen är peroxidfri (och därmed godkänd) eller besök din tandläkare eller tandklinik för rådgivning.

Källor: http://www.svt.se/plus/artiklar/hardare-regler-kring-tandblekningsprodukter och http://www.alltomtandblekning.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *